DevOps & testausta

 Kolmannen kurssiviikon aikana harjoiteltiin yksikkötestien toteutusta visual studiossa ja viikon teemana vaikutti olevan testaus pähkinänkuoressa.

Ensin pystytettiin konsoli-projekti, johon liitettiin opettajan kirjoittama "Pääsiäinen.cs"-tiedosto, jossa rakennetaan laskenta pääsiäissunnuntaihin, eli lasketaan milloin on tai oli pääsiäissunnuntai palauttaen päivämäärän.

Yksikkötestaus toteutettiinkin sen pääsiäis-laskennan päälle, eli katsottiin että ohjelma toimii oikein.

Eka tehtiin testimetodi, jossa katsottiin meneekö päivämäärä oikein laskennassa, antamalla oikea päivämäärä (tänä vuonna pääsiäissunnuntai oli 17.4) testitapaukseen, joka sitten tarkisti että koodissa tulee sama tulos kun on annettu. Ja sen jälkeen tehtiin vielä testitapaus, jossa luotiin ensin lista olleista pääsiäissunnuntaista ja sen avulla varmistettiin että tulos on sama, eli ne oikeat päivät.

Toisena testitapauksena vuosiluvun tarkistus, jossa annettiin vuodeksi 1850. Ja koska ohjelmassa pitää antaa vuosiluku 1900-2100 väliltä, niin se ei toimi ja testi siis onnistuu sen puolesta, koska jo ohjelmassa on määritelty ettei voi muulta ajalta laskea tai hakea. Ja Assert-luokan avulla kerrotaan yksikkötestien tulokset.

Ja lopuksi ajettiin testit, ne meni läpi, ja näin tiedetään että pääsiäislaskenta toimii oikein. Ja test exploreriin tuli vihreät pallukat merkiksi onnistumisesta.

Yksikkötestauksen ideana on että ne on nopeita ja keveitä ja niiden tarkoituksena on testata että ohjelmassa olevat rutiinit toimivat, eli just niinkun tuossa pääsiäisen laskennassa se päivämäärä ja vuosi. 

Seuraavaksi katsottiin vielä Asp .NET -sovellusta ja sen testitapauksia, jotka tehtiin ensimmäisellä kurssiviikolla ns. kotitehtäväksi. Mä ite tein vain yhden yksinkertaisen testin (koska tehtävä oli kirjoittaa yksi testi). Testissä testataan että index -sivulta löytyy "ASP .NET MVC -DevOps-testisovellus".

Testauksesta on ollut jo muutamia kursseja ja ne edelleen tuntuu vaikeilta ymmärtää niin oli positiivinen yllätys että tälläkin kurssilla raapastaan testaus aihetta, että saa taas vähäsen lisää tietoa ja ymmärrystä mitä ne on ja miksi tehdään.

Kommentit