DevOpsia


Syksy etenee ja kursseja alkaa tulla lisää, tänään alkoi DevOps menetelmä -kurssi, jossa opitaan mikä ja mitä se on ja mihin sitä käytetään. Vaikuttaa ainakin ensimmäisen intro videon katsomisen jälkeen kiinnostavalle aiheelle.

DevOps tulee sanoista "developers" ja "operations", eli lyhyesti sanottuna kehittäjät ja sen hetken tapahtumat (ohjelmistojen asennus, pilvitietokannat jne.) kun se ohjelmisto viedään tuotantoon. Toisin sanoen siis se ei oo työkalu vaan tapa toimia hyödyntäen erilaisia työkaluja ja ohjelmistoja, vähän niinkuin Scrum muttei kuitenkaan ihan. Ja sen punainen lanka on nopeuttaa sovellusten tai ohjelmistojen vientiä tuotantoon automatisaation ja teknologian avulla. Hurjaa.

DevOps ajattelussa on neljä osaa; automaatio hoitaa rutiinityöt, niin ihmiset voi keskittyä luoviin ja nopeampiin tehtäviin, tehdään pieniä päivityksiä usein ja mieluummin kuin isoja harvoin, hyödynnetään virtualisointia ja pilvipalveluja, sekä asiakas (se joka on tilannut sovelluksen tai ohjelmiston kehitettäväksi) on koko sen kehitys prosessin ajan tasalla missä mennään.

Ja ongelmia, johon devOpsin avulla voidaan etsiä ja saada ratkaisuja on:

  •  asiakkaan toiveet ja vaatimuslistat on kaikki erillisinä, kun ne voisi olla kaikki samassa
  • kehitys- ja testausympäristöt pystytetään itse.
  • Päivityksiä pelätään, koska jokin voi mennä samalla sovelluksessa rikki
  • Palvelimia on liikaa ja sen takia sitten maksetaan turhasta, kun ei tiedetä sovelluksen vaatimaa kapasiteettia.
  • Sovelluksen seuraaminen ei ole kattavaa tuotannossa, ei siis tiedetä millä mallilla se on.
Osa noista ongelmista on tullut nyt jälkeenpäin kouluprojektien osalta hirveen tutuksi. Tavallaan olisi ollut hyvä jos nämä tiedot olisi ollut hallussa silloin kun tehtiin esimerkiksi ensimmäistä näyttö- ja scrum projektia ryhmätyönä. Mutta toisaalta, jos nämä tiedot olisi ollut hallussa niin ei voisi ns. oppia virheistään ja siinä samalla kehittyä kehittäjänä.

Tän kurssin kurssitehtävänä on dokumentoida kaikki harjoitteet mitä tekee ja aattelin lisäillä niitä tänne sen mukaan kun teen. Oiva tilaisuus siis tämän bloginkin päivittämiseen samalla 🙂 Seuraavaksi pystytetäänkin virtuaalinenkone joko Azure pilvipalveluun tai VMWareen, pitää vielä tutkailla kumpi noista vaihtoehdoista olisi parempi oppimisen kannalta.

Kommentit

  1. Todella mielenkiintoinen kirjoitus. Meillä on myös ollut nyt paljon erilaiset työkalut puheena työpaikalla. SaaS ratkaisut ilmeisesti on tulossa. Minulla itselläni on paljon opeteltavaa pilvipalveluiden ja muiden suhteen, eli aloitetaan tästä. Kyllähän sitä tekemällä kehittyy. https://www.skillwell.fi/fi/ratkaisut/skillwell-saas-development-service

    VastaaPoista

Lähetä kommentti